Kerkdiensten in Italië

In Italië is er tijdens Kerstmis een kerkdienst op kerstavond, deze wordt door veel Italianen bezocht. Maar nog bekender is de kerkdienst op de ochtend van eerste kerstdag. De beroemde Urbi et orbi omvat de kerstwensen, die de Paus op kerstochtend vanuit Rome uitspreekt voor de hele wereld.

Een andere kerkelijke traditie zijn de kerststallen. Deze zijn in Italië in alle vormen en maten te vinden, waarbij soms groots wordt uitgepakt. Voor de meest bijzondere presepio, Italiaans voor kerststal, moet je in Napels zijn. Hier zijn ze het hele jaar bezig met het maken van de grootste, spectaculairste en mooiste kerststallen.

Het kerstdiner in Italië

In Italië wordt kerst gevierd op kerstavond en op eerste kerstdag, ze kennen er niet echt een tweede kerstdag. Op kerstavond, La Vigilia di Natale, is het traditie om uitgebreid te dineren met de familie, soms worden er wel zeven gangen gegeten voordat de Italianen richting de kerstmis gaan. Op kerstavond is het gebruikelijk om vis te eten, terwijl op eerste kerstdag vaak vlees geserveerd wordt. Vaak wordt één gevulde kalkoen als onvoldoende gezien en wordt er een tweede stuk vlees geserveerd. Als dessert wordt er cake of zoet brood geserveerd. Een kerstontbijt kennen de Italianen dan weer niet, ze lunchen uitgebreid en ontbijten sober met een cappuccino en een koekje.

Cadeautjes met kerstmis

Net als in een groot deel van de wereld is de Kerstman vanuit de Verenigde Staten naar Italië overgewaaid en brengt Babbo Natale met zijn slee cadeautjes naar de kinderen. Op de ochtend van de eerste kerstdag worden de cadeautjes uitgepakt die ‘babbo natale’ heeft gebracht en een typisch spel dat met kerst gespeeld wordt, heet tombola.

Italië kent ook een eigen traditie: La Befana. Dit is een oude vrouw die met haar bezemsteel cadeautjes naar de kinderen brengt in de nacht van vijf op zes januari (drie koningen). Kinderen hangen hun sok bij de open haard en zetten een bord neer met fruit en wijn voor la befana. Er worden natuurlijk alleen cadeaus gebracht naar de bambini (kinderen) die lief zijn geweest, anders krijgen ze as en kolen.

Italiaans oefenen tijdens kerstmis

Italië is geen grote producent van kerstliedjes. Toch is muziek een goede manier om een taal te oefenen. Er zijn verschillende kerstliedjes van het Engels naar het Italiaans vertaald, zoals White Christmas, dat Bianco Natal heet in het Italiaans. Een echt Italiaans kerstliedje is Tu scendi dalle stelle. Een andere goede manier om de Italiaanse taal te leren is met het kijken van een film. Een voorbeeld van een Italiaanse kerstfilm is Natale a 5 Stelle.

Daarnaast zijn de feestdagen een goed moment om te beginnen met een taalcursus Italiaans. Omdat je meestal vrij bent tijdens de kerstdagen, kun je mooi een begin maken met de online beginnerscursus . Ben je nog op zoek naar een last minute kerstcadeau? Geef dan de online cursus cadeau! Je krijgt een leuke voucher voor de gelukkige leerling.

Buon natale!