5 handige Italiaanse vakantiewoorden

Couple on a honeymoon in Venice

Nog een paar weken en dan zit je weer lekker in het zonnetje op jouw favoriete terras in la bella Italia. Elk jaar na de vakantie neem je je voor om voor de volgende vakantie een cursus Italiaans te gaan volgen. Zodat je het jaar daarop iedereen versteld laat staan door jouw prachtige Italiaanse volzinnen.

Maar dit jaar is het er tóch weer niet van gekomen…

Niet getreurd! Ik heb vijf uitdrukkingen voor je op een rijtje gezet die gemakkelijk zijn om paraat te hebben tijdens de vakantie. Vijf! Dat moet lukken.

Vorrei

Ik zou graag willen. Achter dit woord kan je elk zelfstandig naamwoord plakken. Hiermee kan je vertellen dat je graag een koffie wilt: Vorrei un caffè. Het is een beleefde manier van iets vragen. Je kan ook elk werkwoord achter ‘vorrei’ zetten: vorrei prenotare un tavolo’= ik wil graag een tafel reserveren.

Manca

Bijvoorbeeld: ‘manca lo zucchero’= Er ontbreekt nog suiker. Achter ‘manca’ kan je elk zelfstandig naamwoord zetten. Wanneer je bijvoorbeeld in een hotel een handdoek mist dan zoek je het woord handdoek op in je woordenboek en je zegt: ‘manca l’asciugamano’ of wanneer je geen woordenboek of app bij de hand hebt, wijs je een voorwerp aan of je beeldt het voorwerp uit en je zegt: manca questo.

Mi piace

Het bevalt me. Mi piace betekent dat je iets leuk, mooi of lekker vindt. ‘Mi piace Roma’ of ‘mi piace la pasta’. Ook achter ‘mi piace’ kan je een werkwoord zetten wanneer je wilt zeggen dat je iets graag doet. Bijvoorbeeld ‘mi piace viaggiare’. (Ik hou van reizen)

Mi scusi, dov’è

Excuseer me, waar is… Wanneer je in het centrum loopt en je zoekt een bank, kerk of het station dan zeg je: “Mi scusi, dov’è la banca, la chiesa, o la stazione? Natuurlijk is het dan ook belangrijk om de zin ‘può parlare più lentamente’ paraat te hebben. Dat is de vraag of de spreker misschien iets langzamer kan praten.

Posso avere

Mag ik hebben. Bijvoorbeeld ‘posso avere il conto?’ Mag ik de rekening hebben? Maar ook wanneer je op een terras vraagt of je deze stoel mag pakken, kun je vragen: ‘Posso avere questa sedia’.

Gebruik ze bijvoorbeeld in de volgende zinnen:

  • Vorrei un caffè = ik zou graag een koffie willen
  • Vorrei un gelato = ik zou graag een ijsje willen
  • Vorrei prenotare un tavolo = ik zou graag een tafel reserveren
  • Manca lo zucchero = de suiker ontbreekt
  • Mi piace viaggiare/la pasta = ik hou van reizen/pasta
  • Mi scusi, dov’è la stazione? = Excuseert u mij waar is het station?
  • Posso avere il conto? = Mag ik de rekening hebben?

Wil je voor de vakantie tóch nog Italiaans leren? Dat kan hoor. Doe mee met mijn blended learning-cursus die in juni van start gaat. Een online- en offline-cursus, inclusief memo-trainer.

De online-cursus volg je op momenten die jou goed uitkomen. In drie bijeenkomsten gaan we samen aan de slag om de uitspraak te oefenen en een kwartiertje per dag leer je Italiaanse woorden via de memotrainer. Zo leer je op de best mogelijke manier in sneltrein een aardig mondje Italiaans. Meer informatie over de cursus: kijk hier.